Türkiye’nin en köklü tarih dergisi Türk Dünyası Tarih Kültür Dergisi 443. sayısı sizlerle.
Web sitemiz www.tdavyayinlari.com üzerinden sipariş verebilir veya abone olabilirsiniz.
Türkiye ve Türk Dünyası olarak iyisiyle kötüsüyle bir yılın sonuna geldik. Temennimiz yeni yılın ülkemiz ve Türk Dünyası için iyiliklere vesile olması.
Vakıf olarak faaliyetlerimize imkanlarımız ölçüsünde devam ettik. Kitaplarımızı yayınladık, dergilerimizi çıkardık, kongrelerimizi yaptık, haftalık konferanslarımızı aksatmadan gerçekleştirdik. Gençlik Kollarımız faaliyetlerini ciddiyetle yürüttü. En önemlisi Turan Hocamızın da çok önem verdiği eğitim kurumlarımız, hocamızın ilkeleri doğrultusunda eğitim öğretimi aksatmadan, geleceğimizin teminatı olan gençlerimizi yetiştirmeye devam etti. üstelik bu eğitim yine Turan hocamızın ifadesi ile, “Dil birliği gayesi ile Türkiye Türkçesi” yapılmaktadır.
Her zaman ifade ettiğimiz gibi, her faaliyetimizi el birliği, gönül birliği içinde, siz sevgili gönül dostlarımızın, okuyucularımızın desteği ile yapıyoruz. Dergilerimizi yaşatmak nesillere intikal ettirmek yine “biz”e düşüyor. Yeni yılda dostlarınızı, sevdiklerinizi hediye abone kaydettirmek suretiyle, kendilerine çok değerli bir hediye sunmuş olmanın yanısıra, dergimizin yaşamasına da katkıda bulunmuş olacaksınız.
Bu sayımızda yine çok değerli akademisyenlerimizin, araştırmacılarımızın ciddi araştırmalarını sizlerle paylaşacağız. Dergilerimizin yaşamasında katkıları olan, değerli akademisyenlerimize, araştırmacılarımıza sizlerin huzurunda bir kez daha teşekkür ediyoruz.
“Türkler tarihi süreç içinde dinlerini, dillerini, vatanlarını, devletlerini değiştirmişler fakat damgalarını değiştirmemişler. Dolayısıyla bu damgalar Türklerin “kültür DNA”ları olup, onları takip ederek, Türklerin göç yollarını ve tarihlerini yazmak mümkündür.” diyen Prof. Dr. Mustafa Aksoy, Sahalar Kimlerdir? Saha’dan Gezi Notları başlıklı makalesi ile, Prof. Dr. Ayşegül Demirhan Erdemir “Dr. Cemil Topuzlu Üsküdar, Salacak Mahallesi’nde dünyaya gelmiştir. Babası İskeçeli, Topuzlu oğullarından Yusuf Ziya Paşa’dır. Annesi Siruzi-zade Kazasker Hacı Tahir Efendi’nin kızıdır ve genç yaşta veremden vefat etmiştir.” sözleri ile tanıttığı Dr. Cemil Topuz’u, Dr. Cemil Topuz’un Türk Tıp Tarihindeki Yeri ve Yorumlamaları başlığı ile, Prof. Dr. Minehanım Nuriyeva Tekeli “Han Kenti adı, Sovyet yönetiminin Azerbaycan’a hakim olduğu dönemde, Orzenikidze ve Kirov’un teklifleri ve Stalin’in 10.8.1923 tarihli kararnamesi ile Stepanakert (Stepan Şaumyan 1918 yılında Azerbaycan’da Mart soykırımını gerçekleştiren kişidir) olarak değiştirilmiş ve aynı yıl, Dağlık Karabağ Özerk Bölgesinin kurulması ile merkez ilan edilmiştir” sözleri ile Cavanşir Ailesinin Kışlık İkametgahı Hankenti başlığı ile Doç. Dr. Işıl Tuna Pınar, “Mondros ve Mudanya mütarekeleri arasında 4 yıllık bir fark olmasına rağmen savaş şartları, imzalanış biçimi ve antlaşma sonuçları değerlendirildiğinde Avrupa Devletlerinin Türkler üzerindeki “mütareke” algısını değiştirdiğini söylemek mümkündür.” sözleri ile özetlediği Mondros’tan Mudanya’ya Mütareke Algısının Değişimi başlıklı makalesini Dr. Yasin Cemal Galata, Kıbrıs Türklerine Gıda Yardımı, Dr. Yasin Başpınar, İsrail-Filistin Meselesi, Roza Kurban, İdil Ural Aydınları/ Sabir Ömetbayev (1908-1982), Yusuf Yılmaz Araç Türkeş’in Atatürk Konferansı ve Türkçüler, Sadi Bayram, Ermeni Asıllı Rus Generali Gavril Gigoryeviç Korganoff’un Hatıralarında Doğu Anadolu, Ersin Diko, Kuzey Makedonya’da Onarım Gerektiren Saat Kuleleri, Hüdavendigar Onur Kitap Tanıtma/Dillerin Şifresi, Nail Nabiullin, Antalya Cumhuriyet Meydanı’ndan Anıtkabir’e Cumhuriyet Koşusu, Ergün Ucatürk Azerbaycanlı Türkçü Şairler: Abdulllah Şaik adlı makalelerini keyifle okumanız dileğiyle sizler için hazırladılar.
Bu vesileyle Türk Dünyasının yeni yılını kutluyor, hepimiz için iyilikler getirmesin diliyoruz.
Tanrı Türk’ü Korusun!..
Közhan Yazgan
Değerlendirmeler
Henüz değerlendirme yapılmadı.