Uygur Devletleri Ötüken Uygurları

Uygur Devletleri Ötüken Uygurları 1
Türkiye’nin en köklü tarih dergisi‘nde bu ay Prof. Dr. Gülçin Çandarlıoğlu‘nun “Uygur Devletleri Ötüken Uygurları” başlık yazısı:  Doğumunun 119. yılında Mehmet Emin Buğra’yı saygı ve rahmetle anıyoruz.   Doğu Türkistan asırlardır değişik Uygur Devletlerinin yurdudur. Önceleri Ötüken’de (bugünkü Moğolistan), daha sonra Uluğ Türkistan’ın değişik bölgelerinde devletler kuran Uygurlar bugün halen Doğu Türkistan’da yaşamaktadır. Uygurlar’dan bahseden Çin kaynakları onları Hunlar’ın soyundan kabul eder ve Huiho (uçan şahin) adıyla kaydeder. Akraba kavimlerle birlikte Dokuz Oğuz-On Uygur olarak adlandırırlar. Selenga ve Orhon nehirlerinin kıyılarında oturan Töles oymakları Göktürk Devleti kurulunca onların egemenliğini tanıdı.  Uygur yabgusu 744’te Göktürkler yıkılınca kendini kağan ilân etti ve Kutluğ Bilge Köl[...]
Bu gönderiye erişmek için şu ürünlerden birini satın almanız gerekir Türk Dünyası Tarih Kültür Dergisi | Yıllık Aboneliği.
Bu derginin her türlü yayin hakkı Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı’na aittir. Tüm hakları saklıdır. 5846 sayılı yasa hükmünce derginin tamamı veya bir kısmı, dergiyi yayımlayan firmanın ve yazarların izni olmadan elektronik/mekanik yolla, fotokopi yoluyla ya da herhangi bir dijital kayıt sistemi ile çoğaltılamaz, paylaşılamaz, yayımlanamaz.