Sibirya’da Bir Türk Şehri Olan Kolçuk’un Hikayesi

Sibirya'da Bir Türk Şehri Olan Kolçuk'un Hikayesi 1
Türkiye’nin en köklü tarih dergisi‘nde bu ay Prof. Dr. Minehanım Tekeli-Nuriyeva‘nun “Sibirya’da Bir Türk Şehri Olan Kolçuk’un Hikayesi” başlık yazısı:  Tarihi Türk şehri olan Kolçuk (modern Leninsk-Kuznetsk) Sibirya’da Kemerevo Rusya vilayetindedir. Ana serveti, milyar tonlarla ifade edilen bitip tükenmeyen taş kömürü yataklarıdır. Rusya’nın idaresine girdikten sonra, 1922’ye kadar 300 yılı aşkın süre Türkçe adını korumuş ancak, 1922’de Kuznetsk (Demirci) adını almıştır.   Kolçuk, Salair Dağları’nın eteklerinden akıp geçen Meret Nehri’nin kolu sayılan İne Çayı’nın (Ob Nehri havzası) üzerinde en güzel manzaraya sahip, kadim Türk diyarları Altay, Kızılyar ve Yeni Sibirya’yı birleştiren “Yedi yol ayrıcı”nda bulunmaktadır. Muhtemelen, şehrin sakinlerinin silah kayırma, savaş giysileri[...]
Bu gönderiye erişmek için şu ürünlerden birini satın almanız gerekir Türk Dünyası Tarih Kültür Dergisi | Yıllık Aboneliği.
Bu derginin her türlü yayin hakkı Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı’na aittir. Tüm hakları saklıdır. 5846 sayılı yasa hükmünce derginin tamamı veya bir kısmı, dergiyi yayımlayan firmanın ve yazarların izni olmadan elektronik/mekanik yolla, fotokopi yoluyla ya da herhangi bir dijital kayıt sistemi ile çoğaltılamaz, paylaşılamaz, yayımlanamaz.